Jak organizować czas i pracę w kuchni? Jak w skuteczny sposób zaangażować domowników do przygotowywania potraw? Tego i wielu innych rzeczy nauczą się młodzi adepci otwartej niedawno Akademii.
16 lipca 2021 roku w Nakle nad Notecią dokonano uroczystego otwarcia Akademii Rozwoju Kulinarnego Szymona Brukwickiego- Ambasadora Kuchni Kujawsko Pomorskiej. W gali uczestniczyli m.in. Chruścicki Rafał – Naczelnik wydziału Rozwoju Wsi w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Lewandowska Lidia – Zastępca Dyrektora Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie, Sobol Tadeusz – Starosta powiatu nakielskiego wraz z przedstawicielami placówek podległych, reprezentanci władz Miasta i Gminy Nakło nad Notecią, władze Gminy Sadki, Prezes Zarządu Banku Spółdzielczego Sebastian Stożek, przedstawiciele Komendy Hufca ZHP w Nakle nad Notecią oraz Zarząd zaprzyjaźnionej fundacji „Salus Homini” w Nakle nad Notecią.
- Chciałbym zaprosić dzisiaj Państwa do miejsca, w którym w szczególności będziemy upajać się polską kuchnią. Miejsca, w którym będziemy edukować młodych Adeptów Sztuki Kulinarnej oraz, w którym będziemy przekazywać miłość do tradycji nauczając kulinarnego patriotyzmu – witał przybyłych gości mistrz kuchni polskiej Szymon Brukwicki, założyciel Akademii. - Bo czy znacie Państwo bardziej majestatyczną Kuchnię w swym bogactwie smaków jak kuchnia polska?
Podczas spotkania odbył się również bardzo interesujący wykład „Odświętna Kuchnia Krajny”, prowadzony przez Kustosz Muzeum Ziemi Krajeńskiej Annę Sergott, która zaczarowała zebranych i przeniosła do przeszłości.
Do ucha przygrywał zespół ludowy Marka Grabskiego z Torunia.
Szymon Brukwicki opowiedział zgromadzonym jak narodziła się w nim miłość do kuchni oraz jaką rolę w jego edukacji odegrał dziadek kuchmistrz hm. Stanisław Brukwicki, którego obraz wraz z harcerskim krzyżem znajduje się w tym kulinarnym warsztacie.
- W tej pracowni będę szkolił młodych ambasadorów kuchni kujawsko- pomorskiej zwracając uwagę na bogactwo kuchni polskiej, które pozwala na poznawanie smaków według klucza różnorodnych produktów, kierując uwagę smakoszy na odkrywanie kulinarnych światów mięsiwa, ryb, kasz, wypieków, owoców, warzyw, piwa czy wina - zapewnia Brukwicki.
Zasygnalizował też zagadnienia, które trafią na warsztat Akademii:
W Akademii Rozwoju Kulinarnego będą prowadzone warsztaty dla każdego pod względem stopnia zaawansowania, czyli od zupełnego laika do kursów zawodowych.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz