Zamknij

Dodatki funkcjonalne do żywności ? czego boimy się najbardziej?

09:19, 06.06.2018
Skomentuj Fot. Materiały partnera Fot. Materiały partnera

Dodatki funkcjonalne i konserwanty są czymś, czego w spożywanym pokarmie boimy się najbardziej. Największe znaczenia ma to wtedy, kiedy wybieramy produkty dla najmłodszych. Dowiedz się jak wybierać produkty najmniej szkodliwe dla naszego organizmu.


Podział dodatków funkcjonalnych


Najbardziej znany podział dodatków funkcjonalnych to ten, który dzieli je na naturalne, identyczne z naturalnymi oraz sztuczne. W pierwszym wypadku mamy do czynienia z substancjami, które pochodzą bezpośrednio z produktów naturalnych. Dodatki identyczne z naturalnymi wytwarzane są przez człowieka, ale ich struktura chemiczna jest bardzo zbliżona do naturalnej. Ostatnia grupa to po prostu produktu sztuczne, niewystępujące w naturalnych warunkach. Wszystkie dodatki wytwarzane przez człowieka możemy dodatkowo podzielić. Te, które tworzą kompozycje smakowo-zapachowe, potocznie zwane są mieszankami aromatyzującymi. Kolejną grupę stanowią barwniki do żywności, emulgatory, zagęstniki, środki spulchniające i inne, które mają za zadanie zmianę konsystencji produktów. Ostatni zestaw tworzą związki przedłużające trwałość produktów, czyli nic innego jak konserwanty, przeciwutleniacze i stabilizatory.


Szkodliwe czy nie


Produkty oznaczone jako identyczne z naturalnymi to takie, których walory smakowe są takie same jak te występujące w naturze. W przypadku kiedy znajdziemy oznaczenie, że dany produkt ma kompozycję smakowo-zapachową wiemy, że będzie on zupełnie inny od tego, który znamy. Powszechnie dodatki funkcjonalne uznawane są za szkodliwe. Jak wygląda to naprawdę? Badania pozakazuję, że produkty wytworzone chemicznie dużo łatwiej jest kontrolować pod względem jakości niż te wytworzone przez naturę. W czym jest więc problem? Głównym powodem wszystkich dyskusji na temat dodatków z oznaczeniem „E” nie jest ich jakość a ilość, którą człowiek spożywa w trakcie dnia. Aktualnie szacuje się, że przeciętna osoba dorosła, w ciągu roku, dostarcza swojemu organizmowi około 2 kg substancji chemicznych. Dane te jasno pokazują, że problem nie leży u podnóża samych dodatków a stężenia, w jakim znajdują się one w organizmie. Nawet niegroźne substancje chemiczne spożywane w dużych ilościach mogą powodować alergię. Na tego rodzaju zagrożenia najbardziej narażone są dzieci, dlatego warto zwrócić uwagę ile i jakich produktów dostarczamy pociechom każdego dnia.


Poznaj tajemnicę listy E


Czym tak naprawdę jest lista produktów oznaczonych literą „E”, która umieszczona jest na każdym produkcie? Wymogiem Unii Europejskiej jest informowanie konsumenta, jakiej jakość produkt nabywa lub spożywa. Ponieważ lista substancji, które tworzą dany produkt, jest bardzo długa, zastosowano skróty w postaci oznaczenia literowego i cyfrowego. Ważną informacją dla konsumenta jest fakt, że na liście „E” mogą znaleźć się tylko bezpieczne dodatki funkcjonalne do żywności. Sprawdź dostępne produkty i przekonaj się, jak szerokie mają zastosowanie. Świadomy wybór żywności jest bowiem kluczem do zdrowej i zbilansowanej diety, która zadba o nasze zdrowie i dobre samopoczucie.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%