REKLAMA

Festiwal Smaku w Grucznie już w ten weekend. To już XII edycja

14:44, 17.08.2017 | E.D
REKLAMA
Skomentuj
Emilia Drachal

Festiwal Smaku w Grucznie to jedno z najciekawszych wydarzeń w powiecie świeckim, a także duża uroczystość kulinarna, podczas której gości ok. 150 wystawców nie tylko z Polski.

Oprócz zwyczajowych atrakcji, związanych ze smacznym jedzeniem od regionalnych wytwórców, degustacji, pokazów, konkursów i zabaw odbędą się w tym roku m.in.  prezentacje kulinarne prestiżowego Klubu Szefów Kuchni ( godz. 12.00, 14.00, 16.00).  Grupa kucharzy na czele z prezesem fundacji Jarosławem Walczykiem przygotuje potrawy według receptur z historycznych książek kucharskich z Grudziądza i Torunia. Będzie można posmakować prawdziwej, regionalnej, historycznej kuchni w sezonowej odsłonie i interpretacji najlepszych polskich kucharzy.

W niedzielę 20 sierpnia w chacie mennonickiej w Chrystkowie (wstęp wyłącznie z zaproszeniami) o godz. 9:30 rozpocznie się konferencja "Lokalne kultury żywieniowe: od historii do rozwoju wspólnoty", poświęcona roli historii, historycznej dokumentacji, wyobrażeń o przeszłości i tradycji dla rozwoju lokalnej, rzemieślniczej produkcji żywieniowej jako elementu dziedzictwa, więzi społecznej i zrównoważonego rozwoju.

Program Festiwalu Smaku:

Sobota, 19 sierpnia

- 10:00 - otwarcie Festiwalu i przedstawienie jego programu,
- od godz. 10:15 - po zapowiedzi: bloki artystyczne - wykonawcy, pokaz starych maszyn rolniczych, pokaz wyrobu oscypków, pokazy bartnicze i inne,
- 10:30-17:00 - bloki muzyczne, SOK Stokrotka,
- 12:00, 14:00, 15:30 - prezentacje kulinarne Klubu Szefów Kuchni,
- 12:00 - rozpoczęcie Turnieju Nalewek i Turnieju Destylatów,
- 16:30 - koncert Zespołu Shalom,
- 17:00 - gala XII Festiwalu Smaku w Grucznie: podsumowanie konkursów i wręczenie nagród,
- 18:30 - koncert Zespołu Shalom-cz. II
- 19:30 - rozpoczęcie koncertu wieczornego Ady Olędzkiej i Tobiasza Staniszewskiego,
- ok. 23:00 - zakończenie pierwszego dnia Festiwalu.

Niedziela, 20 sierpnia

- 9:30 Chrystkowo - konferencja "Lokalna kultura żywieniowa: od historii do rozwoju wspólnoty",
- 10:00 - otwarcie drugiego dnia Festiwalu i przedstawienie programu,
- od godz. 10:15, po zapowiedzi: pokaz starych maszyn rolniczych, pokaz wyrobu oscypków, pokazy bartnicze i inne,
- 10:15 - Chór Cecylia Bukowiec, SOK Stokrotka,
- 16:00 - zakończenie Festiwalu.

Więcej informacji

(E.D)
REKLAMA
REKLAMA

Komentarze (0)

Brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

REKLAMA
© swiecie24.pl | Prawa zastrzeżone | 2017