Sylwia Chutnik już przekonała się jak pięknie jest w Lipinkach i jak bardzo zaangażowani są uczestnicy projektu "W poszukiwaniu zaginionych smaków". Na następne gotowania przyjadą jeszcze Robert Małecki i Katarzyna Bonda. Czy tu powstaną kolejne historie z dreszczykiem?
POD NASZYM PATRONATEM
Kilkunastu uczniów Szkoły Podstawowej w Lipinkach bierze udział w projekcie zainicjowanym przez grupę "Badacze historii Lipinek i okolic". W zeszłym roku młodzi poszukiwali ciekawych opowieści i po warsztatach dziennikarskich z Marcelem Woźniakiem, spisali je w reportażach. W tym roku, razem z polskim pisarzami, tropią dawne smaki i receptury.
- W ubiegłym roku pisaliśmy reportaże z naszych stron, pod okiem biografa Leopolda Tyrmanda, pana Marcela Woźniaka, a w tym roku skupiliśmy się na historiach kulinarnych - mówi Marcin Karpiński z grupy Badacze historii Lipinek i okolic.
Aby zachować literacki charakter działań autorzy projektu zaprosili do wspólnego gotowania znanych polskich pisarzy. Szukali też potraw, które związane są z jakąś ciekawą historią! Do tegorocznego projektu Sylwię Chutnik, Roberta Małeckiego i Katarzynę Bondę.
- Pierwsze spotkanie z panią Sylwią Chutnik już za nami - relacjonuje Karpiński. - Razem, na nowo, odkryliśmy smak gapsiego rosołu i krucholców. - Poznaliśmy historię tych potraw, a później wspólnie ją przygotowaliśmy!
"W poszukiwaniu zaginionych smaków" to projekt realizowany na terenie wsi Lipinki i okolic w woj. kujawsko - pomorskim, w ramach programu Narodowego Centrum Kultury Bardzo Młoda Kultura 2019-2021. Projekt ma na celu kontynuację działań rozpoczętych w ubiegłym roku przez BADACZY HISTORII, tj. poznania historii i kultury najbliższych okolic z różnych stron i aspektów.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz