Święta Bożego Narodzenia związane są z wieloma zwyczajami. Ukształtowane na przestrzeni lat tradycje kultywowane są przez kolejne pokolenia i to właśnie w nich zawarta jest nasza kultura. Warto je pielęgnować i podtrzymywać, bo umacniają więzi rodzinne i dają nadzieję na lepsze jutro.
Choinka symbolizująca drzewo życia. To tradycja, bez której trudno wyobrazić sobie święta. Zwyczaj ozdabiania zielonego drzewka przywędrował do naszego kraju z Niemiec w XIX wieku. W Polsce najczęściej dekorowana jest jodła, sosna lub świerk. Przystrojone bombkami, łańcuchami, piernikami i cukierkami drzewko dodaje świątecznej magii każdemu domostwu. Świąteczne dekoracje rozjaśniają też nasze domy i ogrody. Migocące lampki, święcące renifery i migające drzewka rozjaśniają mrok, dając poczucie społecznej więzi i bezpieczeństwa.
Zwyczaj obdarowywania prezentami obchodzony jest w Polsce w Wigilię. Ta świąteczna tradycja nawiązuje do darów złożonych Jezusowi przez Trzech Króli podczas wizyty w Betlejem. Prezenty pod choinką to moment, na który czekają przede wszystkim dzieci. W Polsce w zależności od regionu prezenty przynosi Mikołaj lub Gwiazdor.
W ten uroczysty wieczór, gdy najmłodsi z niecierpliwością wypatrują pierwszej gwiazdki, dorośli zajmują się przygotowywaniem wigilijnego stołu. Biały obrus, najlepsza zastawa i sztućce podkreślają uroczystość wieczerzy. Pod obrus na pamiątkę narodzin Jezusa w stajence wkładamy sianko. W niektórych tradycyjnych domach, zwłaszcza na wsi, rozsypywane są po kątach ziarna zbóż dla opiekuńczych bóstw. Na stole umieszczamy dodatkowe nakrycie dla strudzonego wędrowca. Pamiętamy też, aby umieścić zapaloną świecę, która ma symbolizować troskę o domowy ogień. Na stole kładziemy opłatek, którym dzielimy się z najbliższymi i zasiadamy do posiłku. Kolacja wigilijna w Polsce jest najbardziej uroczystym wieczorem w roku.
Wedle tradycji w wigilijny wieczór na stole podczas uroczystej kolacji, gości 12 postnych potraw. Potrawy składają się zazwyczaj z darów ziemi, lasów i wody. Pomimo zniesienia postu nadal wiele osób utrzymuje go w mocy i spożywa wyłącznie postne potrawy. W ten wieczór na stole królują ryby m. in. karp przyrządzany w różnej formie, śledź, szczupak i sandacz. Serwowane są dania z kapusty, grzybów, fasoli i grochu.
W wielu domach podawany jest także barszcz czerwony z uszkami oraz pierogi z kapustą i grzybami. Po kolacji na stół wnoszone są ciasta. Korzenne pierniki, sernik, makowiec, keks i ciasto drożdżowe to słodkości, które są nieodzownym elementem świątecznego stołu. Kompot wigilijny z suszonych owoców jest zwieńczeniem wieczerzy.
Świąteczne tradycje przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Warto je pielęgnować i podtrzymywać. To właśnie one kształtują naszą kulturę. Umacniają więzi rodzinne i dają nadzieję na lepsze jutro.
[ZT]10703[/ZT]
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz