Zamknij

Kuchnia pełna słoików z przetworami? Zaaranżuj swoją spiżarnię!

11.00, 27.10.2022

Kuchnia pełna słoików z przetworami? Zaaranżuj swoją spiżarnię!

Nowoczesna spiżarnia to skuteczny sposób na "odgruzowanie" zagraconej kuchni, wygospodarowanie miejsca na przetwory, zapasy żywności i rzadko używane sprzęty. Wymaga jednak odpowiedniej temperatury, lokalizacji i oświetlenia.

Przed laty spiżarnia była obowiązkowym pomieszczeniem w każdym domu. To tu przechowywano zapasy mąki, cukru, warzyw, różnego rodzaju przetwory, suszone grzyby czy zioła. Z czasem nieograniczony dostęp do szerokiej gamy produktów spożywczych, konserwanty i sposób pakowania zapewniający długi okres zdatności do spożycia spowodowały, że osobne pomieszczenie do przechowywania żywności odeszło do lamusa. Obecnie spiżarnie ponownie wracają do łask – i to w nowoczesnej odsłonie. Wymagają jednak odpowiedniej aranżacji.

Chłód i sprawna wentylacja

Bezpieczne i skuteczne przechowywanie żywności wymaga odpowiednich warunków. Kluczowe jest utrzymywanie stałej temperatury w granicach 10-15 stopni C i wilgotności powietrza na poziomie około 60%. Ciepło sprzyja namnażaniu się drobnoustrojów, suche powietrze powoduje wysuszanie warzyw i owoców, z kolei zbyt duża wilgotność to doskonałe warunki dla rozwoju insektów i pleśni. Dlatego spiżarnię najlepiej zlokalizować w północnej lub północno-wschodniej części domu, z dala od instalacji grzewczych. Najwygodniej zaaranżować ją w sąsiedztwie kuchni, ale sprawdzi się też w piwnicy lub przy nieogrzewanym garażu.

Najlepiej wybrać pomieszczenie pozbawione okna. Jeżeli nie ma takiej możliwości, warto zasłonić je folią lub materiałem nieprzepuszczającym promieni słonecznych i zabezpieczyć siatką lub drobną kratką, która będzie barierą przed "nieproszonymi gośćmi". Bardzo istotną rolę odgrywa również sprawny system wentylacyjny.

Farba? Tylko lateksowa

Higiena w spiżarni to podstawa. Dlatego wszystkie powierzchnie powinny być wykończone w taki sposób, aby utrzymywanie ich w czystości nie przysparzało nam trudności. Podłogę i ściany najlepiej wyłożyć płytkami ceramicznymi lub kamiennymi, które dodatkowo będą chłodziły pomieszczenie. Ściany można też pomalować farbą lateksową, którą można myć. Pamiętajmy też o szczelnych drzwiach, które umożliwią utrzymanie stałej temperatury.

Istotną rolę odgrywa również oświetlenie. Światło nie powinno być zimne czy ostre, ponieważ utrudnia ocenę stanu żywności. Lepiej sprawdzi się delikatne oświetlenie punktowe. Pamiętajmy też, by wyłączać światło zaraz po opuszczeniu spiżarni – w ten sposób unikniemy brązowienia przetworów, a przy okazji dodatkowych wydatków.

Stalowe półki nie dla owoców

By spiżarnia dobrze spełniała swoją funkcję, warto efektywnie zaplanować rozmieszczenie wszystkich produktów. W ten sposób utrzymamy porządek i unikniemy marnowania żywności. Najlepiej sprawdzą się wysokie meble z otwartymi półkami, wykonane z materiałów odpornych na wilgoć. Te drewniane warto odpowiednio zaimpregnować, z kolei metalowe zabezpieczyć przed rdzą. Warto też pamiętać, że metal wchodzi w reakcję z kwaśnymi produktami, dlatego na stalowych powierzchniach nie przechowujmy świeżych lub suszonych owoców i warzyw.

Do magazynowania żywności dobrze nadają się ceramiczne i kamienne naczynia, słoje, ale też wiklinowe kosze czy przeznaczone do tego celu pojemniki.

Najniżej warto umieścić najcięższe artykuły, ale też te, które wymagają najniższej temperatury: przetwory w dużych naczyniach, warzywa i owoce. Nieco wyżej znajdzie się miejsce na lżejsze słoiki, konserwy, butelki czy produkty sypkie. Na ścianach można powiesić suszone zioła, grzyby czy warkocze czosnku.


komentarz (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%