Biała kiełbasa w słoiku, baba drożdżowa, mazurek orzechowy a może żur kujawski? Prezentujemy przepisy na święta z naszej regionalnej Listy Produktów Tradycyjnych, które warto wypróbować, zwłaszcza w Święta Wielkiejnocy!
– Produkty, które reprezentują województwo na ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych to część bogatego i wciąż żywego dziedzictwa kulinarnego Kujaw i Pomorza. To kuchnia naszych mam i babć, to smaki, które pamięta się całe życie. Wiele z nich możemy przygotować we własnym domu – mówi marszałek Piotr Całbecki.
Na ogólnopolskiej ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych znajduje się już ponad 100 wyrobów i potraw z naszego regionu. Produkty z Kujawsko-Pomorskiego wpisane na listę tutaj.
Przepisy z naszej Listy Produktów Tradycyjnych na Wielkanoc (do pobrania na końcu artykułu)
BIAŁA KIEŁBASA W SŁOIKU

KUJAWIOK - WIELKANOCNA BABA DROŻDŻOWA
 
ŻUR KUJAWSKI

MAZUREK ORZECHOWY Z KANIEWA

Przepisy do pobrania:
- Biała kiełbasa w słoiku (zgłoszona przez Przedsiębiorstwo Handlowo Usługowe Produkcyjne Rolmięs sp. jawna z Łabiszyna, powiat żniński),
 - Kujawiok – wielkanocna baba drożdżowa (zgłoszona przez Annę Patyk z Koła Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu, powiat radziejowski),
 - Mazurek orzechowy z Kaniewa (zgłoszony przez gospodynię z Kaniewa, powiat aleksandrowski),
 - Żur kujawski (zgłoszony przez Stowarzyszenie Partnerstwo Dla Ziemi Kujawskiej z Aleksandrowa Kujawskiego).
 
                                
        
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz