Zamknij

Tradycyjne przepisy wielkanocnych potraw. Znacie je od swoich babć?

08:55, 30.03.2024 Aktualizacja: 09:01, 30.03.2024

Tradycyjne przepisy wielkanocnych potraw. Znacie je od swoich babć?

Biała kiełbasa w słoiku, baba drożdżowa, mazurek orzechowy a może żur kujawski? Prezentujemy przepisy na święta z naszej regionalnej Listy Produktów Tradycyjnych, które warto wypróbować, zwłaszcza w Święta Wielkiejnocy!

– Produkty, które reprezentują województwo na ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych to część bogatego i wciąż żywego dziedzictwa kulinarnego Kujaw i Pomorza. To kuchnia naszych mam i babć, to smaki, które pamięta się całe życie. Wiele z nich możemy przygotować we własnym domu – mówi marszałek Piotr Całbecki.

 

Na ogólnopolskiej ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych znajduje się już ponad 100 wyrobów i potraw z naszego regionu. Produkty z Kujawsko-Pomorskiego wpisane na listę tutaj.

 Przepisy z naszej Listy Produktów Tradycyjnych na Wielkanoc (do pobrania na końcu artykułu)

 

BIAŁA KIEŁBASA W SŁOIKU 

 

KUJAWIOK - WIELKANOCNA BABA DROŻDŻOWA

 

 

ŻUR KUJAWSKI

 

MAZUREK ORZECHOWY Z KANIEWA

 

Przepisy do pobrania:

  • Biała kiełbasa w słoiku (zgłoszona przez Przedsiębiorstwo Handlowo Usługowe Produkcyjne Rolmięs sp. jawna z Łabiszyna, powiat żniński),
  • Kujawiok – wielkanocna baba drożdżowa (zgłoszona przez Annę Patyk z Koła Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu, powiat radziejowski),
  • Mazurek orzechowy z Kaniewa (zgłoszony przez gospodynię z Kaniewa, powiat aleksandrowski),
  • Żur kujawski (zgłoszony przez Stowarzyszenie Partnerstwo Dla Ziemi Kujawskiej z Aleksandrowa Kujawskiego).

  


komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%