Herbata to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Istnieje jej wiele rodzajów, a każdy z nich ma swoje unikatowe metody parzenia, walory smakowe oraz korzyści zdrowotne. Które z nich są najpopularniejsze? Sprawdźmy!
Czarna herbata jest uznawana za napój narodowy Chin. Początkowo była tam stosowana głównie jako produkt leczniczy, a następnie stała się nieodzownym towarzyszem mnichów buddyjskich podczas medytacji. Po pewnym czasie stała się także ceniona wśród społeczeństwa i aktualnie najbardziej popularna jest w Europie i Ameryce Północnej.
W składzie czarnej herbaty można znaleźć między innymi garbniki należące do polifenoli, takie jak tanina, flawonoidy czy kwercetyna oraz alkaloidy purynowe, olejki eteryczne i związki białkowe. Nie brakuje też w niej witamin – A, C, B1, B2, K i PP oraz składników mineralnych, takich jak fluor. Herbata czarna zawiera też węglowodany i kwasy organiczne. Wybierając herbatę dla siebie, zwracaj uwagę na wygląd jej liści. Powinny być mniej o więcej o takiej samej wielkości i dobrze wykształcone.
Najpopularniejszymi oprócz czarnej herbaty, są biała oraz zielona, a do tego warto wspomnieć też o żółtej, zwaną cesarską. Ta pierwsza powstaje z najmłodszych liści oraz ich pączków, które nie zdążyły się jeszcze dobrze rozwinąć. Są one pokryte białym puszkiem, skąd wzięła się jej nazwa. Napar z tej herbaty ma jasny kolor w odcieniu słomkowym i jest bardzo delikatny w smaku.
Liście zielonej herbaty z kolei nie są poddawane fermentacji. Są suszone, zanim zwiędną, co sprawia, że zachowują sporo cennych składników oraz większość chemicznych właściwości, które zawierają świeże liście herbaciane. Ma jasny, zielonkawy kolor i jest delikatniejsza w smaku niż czarna. Ma też specyficzny, trawiasty smak. Zielona herbata często łączona jest z różnymi dodatkami, np. kwiatem jaśminu czy skórką cytrynową.
Herbata żółta jest uważana za najszlachetniejszą w smaku. Jej liście przygotowuje się podobnie, jak w przypadku białej odmiany, jednak pozwala się im dłużej schnąć. Powoduje to lekką fermentację. Kolor białej herbaty jest zielonkawo-żółty. Ma lekko owocowy smak i w zależności od jej rodzaju, mogą się w niej także pojawiać nuty kwiatów, orzechów czy czekolady.
Herbata Pu-Erh, pochodząca z chińskiej prowincji Yunnan, charakteryzuje się wyjątkowym procesem produkcji, który obejmuje fermentację i dojrzewanie. Nadaje on jej charakterystyczny, głęboki i ziemisty smak, który z czasem staje się coraz bardziej złożony. Herbata ta występuje w dwóch głównych odmianach: Sheng (surowa) i Shou (fermentowana), które różnią się smakiem, aromatem i sposobem parzenia.
Choć najpopularniejsza jest czarna herbata, warto sięgać też po inne jej odmiany. Pamiętaj, aby zawsze dokładnie sprawdzać ich metody parzenia i ich przestrzegać, by wydobyć z nich niepowtarzalną głębię smaku i aromatu.