Zamknij

Jakie są najpopularniejsze składniki do sushi dla wegetarian?

.art. sponsorowany + 00:16, 23.12.2023 Aktualizacja: 00:17, 23.12.2023

Sushi nie bez powodu kojarzy nam się z rybami i owocami morza. To właśnie chęć ich zakonserwowania zaowocowała powstaniem sushi tysiące lat temu. Jednak na przestrzeni wieków sushi ewoluowało, a skład zmieniał się w zależności od preferencji smakowych. Dzięki temu teraz można zrobić m.in. sushi wegetariańskie.

 

Sushi wegetariańskie nie tylko dla wegetarian

W sushi elementarnymi składnikami są doprawiony octem ryżowym klejący się ryż i płaty nori znajdujące się najczęściej na zewnątrz rolek. Jednak już to, co będzie w środku, da się dowolnie modyfikować. Najważniejsze, by rolki zachowały swoją strukturę, a kawałki można było wziąć w całości do ust. Nietrudno się domyślić, że po tradycyjne zestawy sushi wegetarianie raczej sięgać nie będą. Jednak już po takie, w których są zamienniki ryb i owoców morza, jak najbardziej. Poza tym rolki z warzywami są smaczne, niskokaloryczne i zdrowe. Nie trzeba nikomu przypominać, że warzywa powinny być w diecie każdego dnia, a dietetycy wciąż podkreślają, że jemy ich za mało. Oznacza to, że po sushi wegetariańskie warto sięgnąć nie tylko wtedy, kiedy na co dzień jesteśmy weganami bądź wegetarianami. To dobry sposób, by zwiększyć spożycie warzyw, a tym samym dostarczyć do organizmu większej ilości witamin.

Ciekawe przepisy znajdziesz na stronie: https://sushifoodfactor.pl/sushi-weganskie-wegetarianskie-pomysly-przepisy/

Jakie są najpowszechniejsze składniki do sushi wegetariańskiego?

Niezmienna pozostaje obecność ryżu i wodorostów nori. Inna natomiast będzie zawartość rolek. Dobrym zamiennikiem ryb i owoców morza jest tofu. Do wyboru jest tofu naturalne lub wędzone. Jest smaczne, a przy tym stanowi źródło białka, o którego obecność w diecie wegetarianie muszą dbać szczególnie. Jeśli natomiast chodzi o warzywa, to prym wiedzie awokado, ogórek, marchew i słodki ziemniak. Smacznym i zdrowym dodatkiem jest tykwa. To warzywo należące do rodzin dyniowatych. Tykwę kroi się w paski i marynuje w zalewie z cukrem. Jest łatwo dostępna w sklepach z produktami do dań kuchni azjatyckiej. Oryginalna w smaku jest również marynowana rzodkiew japońska, czyli oshinko. Aby wnętrze rolki nie było suche, zanim na ryż nałoży się warzywa, można dać cienką warstwę sosu lub serka wegańskiego.

Zdarza się, że sushi wegetariańskie przybiera formę nieco bardziej deserową. Wtedy też zamiast warzyw i tofu sięga się po owoce. Najczęściej są to mango, truskawki, pomarańcze, kiwi. Nie są to smaki lubiane przez wszystkich, ale z pewnością warto je wypróbować. Owoce coraz częściej pojawiają się w mniejszych rolkach dedykowanych dzieciom. Sushi jest sposobem na wprowadzenie do ich diety dodatkowych witamin.

Sushi wegetariańskie – gotowe zestawy

Sushi wegetariańskie możemy przygotować samodzielnie w domu. Wystarczy, że zaopatrzymy się w dobrej jakości składniki, mamy nieco wolnego czasu i chęć nauczenia się czegoś nowego. Znajdziemy je także w restauracyjnym menu. Kiedy jednak chcemy zjeść coś w porze lunchu i nie mamy czasu na czekanie, wystarczy, że odwiedzimy sklep spożywczy i kupimy jeden z gotowych zestawów
 od Sushi&Food Factor.
Będzie smacznie i zdrowo.

(artykuł sponsorowany)
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
0%