Szymon Brukwicki - właściciel Restauracji Hotelu Ekspresja oraz autor kompleksowych zakresów diety FIT dzieli się przepisem na żołądki z gęsi w sosie własnym.
Listopad to czas świętowania niepodległości naszej pięknej Ojczyzny, a w kulinarnym świecie ten dzień celebrujemy poprzez serwowanie dań z gęsiny. W całym tym miesiącu w polskich domach, jak i restauracjach na stole króluje Gęś, jako arystokratka wśród jesiennego menu.
W tym trudnym dla nas czasie, gdy nie możemy wspólnie świętować, zachęcam do delektowania się wytwornymi daniami z gęsiny.
Film przedstawi przygotowanie wspólnie ze mną takiego jednego dania. Proponuję Państwu żołądki z gęsi w sosie własnym - podane z ziemniaczanym puree, które zostało ubogacone przeze mnie zrumienionym czosnkiem na słoninie w towarzystwie świeżego tymianku. Danie to jest proste, a zarazem wykwintne. Myślę, że klarownie omówiłem w tym odcinku sposób przygotowania tego posiłku.
Życzę powodzenia i smacznego!
SKŁADNIKI:
Żołądki w sosie własnym:
-1 kg żołądków gęsich
-2 szt. jabłka2 szt. cebuli
-100 g masła
-150 ml czerwonego wina
-50 ml sosu sojowo - grzybowego
-majeranek z dwóch - trzech gałązek lub suszony -1 łyżeczka
cząber suszony 1/2 łyżeczki
sól i pieprz do smaku
Puree:
-1kg ziemniaków
-100 g słoniny
-1 cebulka
-2 ząbki czosnku
-1 gałązka tymianku (same listki)
-sól do ziemniaków
https://www.facebook.com/brukwickiszymon
https://www.instagram.com/szymonbrukwicki/
Szymon Brukwicki
Masterclass Chef
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz