Zamknij

Szymon Brukwicki - mistrz kuchni polskiej poleca danie z gęsiny

09:00, 22.11.2020 K.N Aktualizacja: 09:00, 29.11.2020
Skomentuj

Szymon Brukwicki - właściciel Restauracji Hotelu Ekspresja oraz autor kompleksowych zakresów diety FIT dzieli się przepisem na żołądki z gęsi w sosie własnym.

Listopad to czas świętowania niepodległości naszej pięknej Ojczyzny, a w kulinarnym świecie ten dzień celebrujemy poprzez serwowanie dań z gęsiny. W całym tym miesiącu w polskich domach, jak i restauracjach na stole króluje Gęś, jako arystokratka wśród jesiennego menu. 

W tym trudnym dla nas czasie, gdy nie możemy wspólnie świętować, zachęcam do delektowania się wytwornymi daniami z gęsiny.

Film przedstawi przygotowanie wspólnie ze mną takiego jednego dania.  Proponuję Państwu żołądki z gęsi w sosie własnym - podane z ziemniaczanym puree, które zostało ubogacone przeze mnie zrumienionym czosnkiem na słoninie w towarzystwie świeżego tymianku. Danie to jest proste, a zarazem wykwintne. Myślę, że klarownie omówiłem w tym odcinku sposób przygotowania tego posiłku.

Życzę powodzenia i smacznego!

SKŁADNIKI:

Żołądki w sosie własnym:

-1 kg żołądków gęsich

-2 szt. jabłka2 szt. cebuli

-100 g masła

-150 ml czerwonego wina

-50 ml sosu sojowo - grzybowego

-majeranek z dwóch - trzech gałązek lub suszony -1 łyżeczka

cząber suszony 1/2 łyżeczki

sól i pieprz do smaku

Puree:

-1kg ziemniaków

-100 g słoniny

-1 cebulka

-2 ząbki czosnku

-1 gałązka tymianku (same listki)

-sól do ziemniaków  

 

https://www.facebook.com/brukwickiszymon

https://www.instagram.com/szymonbrukwicki/

Szymon Brukwicki

Masterclass Chef

(K.N)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%