Zamknij

Konkurs na Smaki Roku rozstrzygnięty. Poznajcie nasze regionalne rarytasy docenione w Grucznie

10:05, 21.08.2023 Aktualizacja: 15:50, 21.08.2023
Skomentuj fot. Iwona Karolewska fot. Iwona Karolewska

Tegoroczny Festiwal Smaku był wyjątkowo upalny. W sobotnie popołudnie ogłoszono wyniki konkursu na Smak Roku. Wśród nagrodzonych znaleźli się również wytwórcy z powiatu świeckiego.

Tytuł Smak Regionu 2023 otrzymała:

Winnica przy Talerzyku za wino białe Solaris.

Wyróżnienia trafiły do:

  • Magdaleny Kostrzewskiej z Ciafrotowa za sernik.
  • W. Śledź Manufaktura Wędliniarska Olchowy Dymek za kiełbasę wędzoną

Najlepszy miód

Smak Roku w kategorii miody otrzymała Pasieka Rodzinna Wnuk & Bacia za miód lipowy.

Wyróżnienie otrzymała Pasieka Michalscy również za miód lipowy.

Jak szynka to tylko z Pruszcza

W kategorii Wędliny GS SCH Pruszcz otrzymało tytuł Smak Roku 2023 za Szynkę z pieca.

Czego jeszcze warto posmakować w dolinie Wisły?

Pięć nagród trafiło do Niech cię zakole, czyli szlaku krajoznawczo - kulinarnego biegnącego wzdłuż Wisły na terenie województwa kujawsko - pomorskiego.

Doceniona została Papierówka - Łochocin Iwona Wodzyńska oraz konfitura wiśniowa z pieprzem nepalskim przygotowana przez Agnieszkę Stawicką.

Wyróżnienia w konkursie na Smak Roku 2023 za "Jagnięcinę w ziołach i jarzynach" oraz  "Zylc kociewski z wieprzowiny" otrzymał kuchmistrz Błażej Mirota, zastępca Szefa Kuchni Pałace Ostromecko.

Grand Prix Smaku Roku w ocenie Jury Dziennikarzy i Artystów za Rarytasy Rodzimej Rasy z jagnięciny, wieprzowiny i wołowiny,  otrzymał Piotr Lenart.

[ZT]17312[/ZT]

(.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%