Olej w sprayu to niezwykle innowacyjny produkt, który efektywnie wspiera zdrowy styl życia i ułatwia przygotowanie pysznych potraw bez dużej ilości tłuszczu. Świetnie nadaje się do smażenia, gotowania, a nawet pieczenia ciast, dzięki czemu może stać się wyjątkowo przydatnym pomocnikiem kuchennym. Jak dokładnie działają oleje w formie sprayu i dlaczego, warto w nie zainwestować?
Olej w sprayu, znany też jako cooking spray przeznaczony jest dla wszystkich osób, którym zależy na zdrowszym przygotowywaniu posiłków bez dodatkowych ilości szkodliwego tłuszczu. Większość naszych ulubionych potraw wymaga przyrządzania poprzez obróbkę cieplną na patelni. Zazwyczaj do tego celu wybieramy więc masło, oliwę z oliwek bądź tradycyjny olej do smażenia. Niestety tego typu produkty negatywnie wpływają na kaloryczność posiłku. Ponadto smażone w ten sposób jedzenie jest cięższe i nieco lepkie. Na szczęście z pomocą przychodzą praktyczne oleje w formie aerozolu. Spraye bogate są w wysokiej jakości wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Mają identyczny smak i zapach, jak inne tłuszcze wykorzystywane w kuchni, ale umożliwiają przy tym smażenie bez zbędnych kalorii. Dostępne na rynku produkty zawierają m.in. olej lniany, olej kokosowy, olej z czarnuszki lub czystą oliwę z oliwek, dzięki czemu nie tracą swoich pierwotnych właściwości zdrowotnych. Dużą popularnością cieszy się też olej rzepakowy o smaku maślanym, posiadający wysoką temperaturę dymienia.
Oleje w sprayu z pierwszego tłoczenia znacząco ułatwiają smażenie potraw, przez co szybko stają się użyteczną pomocą kuchenną, bez której nie wyobrażamy już sobie codziennego gotowania. Z pewnością ich dużą zaletą jest to, że gwarantują przyrządzanie posiłków na minimalnej ilości tłuszczu. Nadają się zarówno do smażenia, jak i grillowania, a nawet pieczenia. Mogą być wykorzystywane do dań przygotowywanych w niskich temperaturach. Skutecznie zapobiegają również przywieraniu potraw do patelni lub innego naczynia. Koniecznie trzeba też zwrócić uwagę, że olej w formie sprayu jest niezwykle wydajny, a jedna porcja produktu spokojnie wystarczy, aby właściwie usmażyć ryby, mięso, naleśniki czy omlety. Tłuszcze roślinne, w tym olej słonecznikowy bądź oliwa z oliwek, świetnie sprawdzą się także spożywane na zimno jako dodatek do warzyw, surówek lub sałatek.
Samo działanie oleju w formie aerozolu opiera się na równomiernym spryskiwaniu tłuszczu przez około minutę w odległości kilkunastu centymetrów od patelni. Takie rozwiązanie pozwala w większym stopniu ograniczyć ilość stosowanego oleju do obróbki cieplnej, jednocześnie wykazując pozytywny wpływ na jakość potraw. Tłuszcze do smażenia w sprayu efektywnie chronią również patelnie przed zniszczeniem, co okaże się szczególnie przydatne w przypadku powłok teflonowych.
Olej rzepakowy w sprayu stanowi doskonałą alternatywę dla zwolenników smażenia na tradycyjnym maśle. Nie tylko bowiem potrawy przyrządzone na tym tłuszczu mają taki sam smak i zapach, ale przede wszystkim są dużo zdrowsze dla organizmu. Dzięki wysokiej zawartości witaminy E i K oraz cennych przeciwutleniaczy skutecznie wspierają niskotłuszczową lub redukcyjną dietę. Dodatkowo praktyczne opakowanie wyposażone w spray znacząco ułatwia optymalne dozowanie produktu.
Oleje w sprayu do smażenia pozwalają w łatwy sposób wprowadzić do kuchni lepsze nawyki. Wybierając tego typu produkty unikamy stosowania szkodliwego tłuszczu, jednocześnie nie rezygnując przy tym z gotowania ulubionych potraw.